Sluiten

Neem contact op met ...

Maaike van der Ven

Accountmanager bedrijven gemeente Zaltbommel

De Wildeman deelnemer in groot verduurzamingsproject

De komende vijf jaar wil de Stichting Bedrijventerreinen Energiepositief BE+ 250 bedrijventerreinen verduurzamen. Het plan werd deze week gepresenteerd tijdens de Nationale Klimaattop 2016 in Rotterdam. Een van de eerste tien bedrijventerreinen is De Wildeman. Zo werd bekendgemaakt tijdens het BT Event dat gisteren in Zaandam werd gehouden. 

Bedrijventerreinen bieden een enorm potentieel aan vermindering van energiegebruik en het terugdringen van CO2-uitstoot. Daarom heeft de Stichting Bedrijventerreinen Energiepositief BE+ een ambitieus plan ontwikkeld om 250 van de 3.500 Nederlandse bedrijventerreinen te verduurzamen. Doel is om de terreinen binnen vijf jaar energieneutraal of -positief te maken. Het plan werd deze week gepresenteerd tijdens de Nationale Klimaattop 2016 in Rotterdam en werd daar aangemerkt als een van de meest kansrijke projecten.

De Wildeman is een van de eerste tien bedrijventerreinen waar het plan wordt opgepakt, naast Beatrixpark in Winterswijk, Haven I t/m VII in Waalwijk, Boekelermeer in Alkmaar, Schiebroek in Rotterdam, Halfweg Molenwatering in Spijkenisse, HN80 in Hoorn, Lelystad Airport Businesspark in Lelystad, Goudse Poort in Gouda en Lorentz I-II-III in Harderwijk.

BE+ is een initiatief van Oost NV, Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland, TNO en WM3 Energie. Gisteren ondertekenden zij een samenwerkingsovereenkomst op het BT Event in Zaandam, onder toeziend oog van tweevoudig Olympisch kampioen wielrennen Marianne Vos, ambassadeur van BE+, die via een Skype-verbinding vanuit Perth aanwezig was.

Deelnemende ondernemers verenigen zich per bedrijventerrein in een lokale organisatie die de benodigde financieringen betrekt via het Duurzame Investeringsregelingsfonds (DIR-fonds) dat voor BE+ is opgezet. Door deze vorm van financieren hebben de energiemaatregelen geen invloed op de cashflow van deze ondernemers en komen investeringen in het primaire proces niet onder druk te staan.

Verwacht wordt dat de beoogde aanpak over vijf jaar al een besparing van 32 petajoule – 1 petajoule (PJ) staat gelijk aan 1.000.000.000.000 kJ – oplevert, maar liefst een derde van de doelstelling uit het Energieakkoord. BE+ gaat voor de verduurzaming per bedrijventerrein met lokale verduurzamers in zee. Naar verwachting resulteert dit in 2.500 lokale banen.


Bedrijventerrein De Wildeman is een initiatief van de gemeente Zaltbommel • info@de-wildeman.nl