Sluiten

Neem contact op met ...

Maaike van der Ven

Accountmanager bedrijven gemeente Zaltbommel

Brandwijk

'De lijnen met gemeente, brandweer en politie zijn kort'

April 2012, een gesprek met Dick Brandwijk, samen met zijn vrouw Pieta eigenaar van Brandwijk Kerstpakketten/Promo.nl.

Een van de speerpunten van De Wildeman: veiligheid. Niet voor niets reikten in februari 2012 minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland, het 500e Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen aan het bedrijventerrein uit. Een van de ondernemers uit de werkgroep KVO van De Wildeman: Dick Brandwijk, eigenaar van Brandwijk Kerstpakketten/Promo.nl . 

Brandwijk Kerstpakketten/Promo.nl vormen samen ‘de Wereld van Brandwijk’, een mekka voor wie op zoek is naar originele en duurzame kerstpakketten en relatiegeschenken. Met hun maatschappelijk verantwoorde aanpak ontvingen beide bedrijven van Dick en Pieta Brandwijk in 2011 het CO2-bewust certificaat niveau 3. Dick Brandwijk: “We zitten hier sinds 2010. Daarvóór zaten we in Gameren. Ik moest heel vaak uitleggen waar dat precies lag: vlak bij Zaltbommel. Toen op De Wildeman een plek vrijkwam aan de doorgaande weg naar Rossum, heb ik meteen ja gezegd.”

Werkgroep KVO
Een van de werkgroepen van De Wildeman is de werkgroep KVO. Een werkgroep die zich bezighoudt met de veiligheid van het terrein. “Ik werd een keer ’s nachts gebeld: brandalarm. Het pand zou in brand staan. Vervolgens ging alles mis wat er mis kon gaan. Ik ging erheen, wat niet had gehoeven, want ik had met mijn telefoon het hek open kunnen bellen. Aangekomen kon ik de code niet intoetsen, ik had mijn bril vergeten. De sleutelkluis was nog niet geïnstalleerd én de brandweer bleek mijn nummer niet te hebben. Gelukkig was allemaal het loos alarm, maar je schrikt wel. De volgende dag ben ik daarom meteen naar het Parkmanagement gestapt met mijn verhaal. Daar is het heel goed opgepakt. Er werd meteen een overleg gepland met de gemeente, die al langer met het KVO bezig was, en met de brandweer, de politie en beveiligingsbedrijf Locked Safe Holland. Omdat ik ervaringsdeskundig ben, werd ook ik voor de werkgroep gevraagd, samen met mijn overbuurman Gijs van Doesburg. Het grote voordeel van zo’n werkgroep: je zit rechtstreeks aan tafel met de juiste partijen. We hebben duidelijke afspraken en de lijnen zijn kort.”

Schouwen
De aanpak is succesvol. In februari 2012 reikten minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland, in de Wereld van Brandwijk het 500e Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen aan de Wildeman uit. Opstelten gunde zijn gehoor de primeur dat zijn ministerie de financiering van het project Keurmerk Veilig Ondernemen ook na 2012 verlengt, zodat ook andere bedrijventerreinen veiliger kunnen worden. In de woorden van de minister: “Je hebt hier allemaal ondernemers die zeggen: geen woorden, maar daden. We hakken knopen door en doen het gewoon. En je ziet het resultaat. Het is terecht dat we het keurmerk de komende jaren voortzetten.” Brandwijk: “We hebben het hier goed voor elkaar. Van tijd tot tijd gaan we met de werkgroep in twee auto’s schouwen. Ligt er zwerfafval of heeft een bedrijf een brandgevaarlijke situatie op het terrein, dan nemen we maatregelen. De aanpak heeft echt heel veel voordelen: met het KVO krijg je korting op verzekeringen, de lijnen met partijen als de politie, de brandweer en de gemeente zijn kort én … je hebt een bedrijventerrein dat er mooi en schoon uitziet!”

In 2015 mocht De Wildeman het Keurmerk Veilig Ondernemen opnieuw in ontvangst nemen. Een mooie kroon op het werk dat door alle betrokkenen op De Wildeman wordt verzet.

Meer weten over Brandwijk? kijk op www.brandwijk.nl.


Bedrijventerrein De Wildeman is een initiatief van de gemeente Zaltbommel • info@de-wildeman.nl