Sluiten

Neem contact op met ...

Maaike van der Ven

Accountmanager bedrijven gemeente Zaltbommel

Van Voorden Castings

'Voorheen hadden we buren, nu collega’s'

Maart 2012, een gesprek met Jac Meeuwissen, tot het jubileum van najaar 2012 managing director van het bedrijf.

Zonder Van Voorden Castings was De Wildeman er vast ook wel gekomen. Maar de plannen kwamen in een stroomversnelling toen het bedrijf besloot de Oude Stationsweg in Zaltbommel te verlaten. En daarmee werd Van Voorden Castings in 2008 het allereerste bedrijf dat het bedrijventerrein betrok. 

Officieel wordt 1912 aangehouden als oprichtingsjaar van Van Voorden Castings, maar officieus gaat de geschiedenis veel verder terug. Jac Meeuwissen, tot het jubileum dat najaar 2012 gevierd wordt managing director van het bedrijf: “Vanwege het jubileum zijn we de historie van Van Voorden in gedoken. In de zestiende eeuw heeft een plaatselijke smid die Van Voorden heette een nieuw dak of iets dergelijks op de toren van de St. Maarten gelegd. Een paar eeuwen verder, honderd jaar terug, voeren er nog zeilschepen over de Waal. Ze gebruikten scheepsschroeven die ze als hulpaandrijving overboord gooiden waar nodig. In de rivier gingen die snel kapot. Als ze hier dan aanmeerden om de schroef te laten repareren en door de stadspoort kwamen, kwamen ze als eerste Van Voorden tegen. De familie zag: hier gaat veel in om. Dat was de start van het productiebedrijf, aan de Oude Stationsweg.”

China of de Chinees
Er kwam een moment dat het niet meer haalbaar was het bedrijf zo dicht in de buurt van woningen te handhaven. “Er speelde een kwestie dat er stoffen naar buiten kwamen die niet geoorloofd waren. Later is wel aangetoond dat er inhoudelijk geen probleem was, maar natuurlijk was het wel zo dat een productiebedrijf als het onze niet meer zo bij een woonsituatie paste. Vroeger werden wonen en werken bewust gecombineerd, nu houden we het graag gescheiden. Nu is Van Voorden een kapitaalintensief bedrijf, dus verhuizen was niet makkelijk. Eerste vraag: moeten we wel een productiebedrijf blijven of de productie uitbesteden aan bijvoorbeeld Azië? Zoals wij het noemden: gaan we naar China (productie uitbesteden) of naar de Chinees (we blijven hier heel hard werken en werken we over, dan gaan we naar de Chinees om eten te halen)? We hebben een heel mooi, uniek productieproces, we zijn het enige bedrijf in Nederland dat scheepsschroeven en bijbehorende producten maakt, dus we wilden liever blijven. Bovendien, als je de productie uitbesteedt, is de kans groot dat je niet meer gaat innoveren. Alles gebeurt ver weg, je zit er niet meer bovenop. Én: er gaat veel kennis mee verloren.”

Techniek
De gemeente zag Van Voorden ook niet graag gaan. “We werken hier met een kleine 120 man, zijn goed voor de werkgelegenheid. Op diverse plekken hebben we gekeken, maar we kwamen toch hier uit. De plannen voor De Wildeman waren nog niet zo uitgewerkt, maar raakten toen in een stroomversnelling. Zo werden we het allereerste bedrijf dat hier de eerste paal de grond insloeg. Wat voor ons een nieuw element is: voorheen hadden we buren, nu collega’s. We lopen even bij elkaar binnen, en is er ergens bijvoorbeeld een heftruck kapot, dan helpen we elkaar. Er zijn gezamenlijke BHV-cursussen, er komt een serviceloket. Ik heb al eens gezegd: misschien moeten we ook een soort arbeidspool maken. Over arbeid gesproken: onze grootste zorg is wel dat steeds minder scholieren voor techniek kiezen. Terwijl het zo’n mooi vak is en goede vakmensen ook gewoon goed betaald worden. Ik dacht, laat ik dat meteen even onder de aandacht brengen!”

Meer weten over Van Voorden Castings? Kijk op www.vanvoorden.nl.


Bedrijventerrein De Wildeman is een initiatief van de gemeente Zaltbommel • info@de-wildeman.nl