Met het omhalen van de hendels werd op 14 juli het warmtenet tussen Hitachi Vantara en DHL Parcel Hub Zaltbommel officieel in gebruik genomen. Met dit warmtenet leveren deze bedrijven een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheid die een van de pijlers onder bedrijventerrein De Wildeman is.
Tijdens een feestelijke ceremonie werd op 14 juli het warmtenet tussen Hitachi Vantara en DHL Parcel Hub Zaltbommel in gebruik genomen. Na het doorknippen van het lint door Rimmert van Luyn, VP Global Supply Chain Group van Hitachi Vantaravan Hitachi Vantara, en Huib Kers, Central Hub Director van DHL Parcel Zaltbommel, werden de hendels van het warmtenet omgezet door Frans van Rijn, voorzitter van Parkmanagement De Wildeman en voormalig EVP van Hitachi Vantara.
In zijn toespraak haalde Van Rijn de basis van het project aan: ‘Het idee was: het overschot aan warmte van Hitachi te delen met onze buren. Vanuit de gedachte: wat kun je als bedrijven doen om een bijdrage te leveren aan de maatschappij? Uiteindelijk is dit project de aanleiding geweest om de Coöperatie Duurzaamheid Bedrijventerreinen Zaltbommel op te richten. Voor De Wildeman was dit de start om echt voor duurzaamheid te gaan. En daar mogen we hartstikke trots op zijn.’ Willem Posthouwer, Wethouder Duurzaamheid, Economie, Verkeer, Cultuur en Recreatie bij de gemeente Zaltbommel: ‘Het was een project van lange adem, maar als je weet waar je naartoe wilt, dan lukt dat. Onderweg leer je op het gebied van techniek en van samenwerking. Ook gaat het om: de businesscase voor elkaar krijgen. En nu staan we hier, op De Wildeman. Bij een goed voorbeeld van hoe twee prachtige bedrijven elkaar weten te vinden. Ik zou zeggen: dit smaakt naar méér!’ Tot slot sprak Huib Kers over de naadloze match tussen DHL Parcel en Hitachi Vantara: ‘Samen zijn we twee wereldspelers die lokaal het verschil proberen te maken en iets voor de directe omgeving willen creëren. Ik hoop dat dit project veel gekopieerd zal worden!’ Zowel DHL Parcel als Hitachi Vantara hebben de ambitie om hun bedrijfsactiviteiten, en dan met name de bedrijfsgebouwen, per 2030 CO2-neutraal te laten zijn. Het warmtenet is daarin alvast een stap in de goede richting. De middag werd afgesloten met een feestelijke toost.
Koude- en warmteopslag (KWO) is kort gezegd, een duurzame energievoorziening die gebouwen verwarmt dan wel koelt door gebruik te maken van de ondergrond.