Peter Kwestro - Gausium

'Schoonmaakrobots pakken niemands werk af'

In Stories lees je de verhalen van ondernemers die op De Wildeman zijn gevestigd. Wat doen ze? Waarom doen ze dat op De Wildeman? En waar komen ze iedere dag hun bed voor uit?

Vraag: wat is de link tussen lokaal politiewerk en schoonmaakrobots? Het antwoord: Peter Kwestro, global business development director bij Gausium, fabrikant en leverancier van autonome schoonmaakrobots; het Nederlandse kantoor zit op de Valeton. 

Op achttienjarige leeftijd startte hij als politieagent in Heerewaarden. Het ene moment stond hij een kat uit een boom te halen, het andere hield hij bankovervallers aan bij de A2. Afwisselend, maar toch ging het schuren tussen zijn ambities en de groeimogelijkheden. Daarom maakte hij de overstap naar het bedrijfsleven, de schoonmaakbranche om precies te zijn. Inmiddels zit hij daar 36 jaar, waarvan elf ‘in de schoonmaakrobots’.

‘Bij het Chinese Gausium, toonaangevend op dat gebied, kwam ik terecht toen ik ze daar vanuit mijn werk een keer op een schoonmaakbeurs tegenkwam. Ik zag: daar zijn ze veel verder dan wij in Europa. Ze hebben veel grotere investeerders en konden zich veroorloven de eerste jaren alles in de ontwikkeling van hun machines te stoppen zonder een cent te verdienen. Ik heb ze later op een gegeven moment gewoon brutaal opgebeld: kennen jullie de markt hier, hebben jullie hier al een netwerk? Dat bleek niet zo te zijn. Dat ben ik toen mede voor ze gaan opzetten en dat doe ik nu internationaal.’ Naast de grote robots die bijvoorbeeld op vliegvelden rijden maakt Gausium ook kleinere varianten, denk aan de schoonmaakrobots die je bij supermarkten ziet. En de ontwikkelingen gaan maar door. Robots met AI die vlekken herkennen, om maar een voorbeeld te noemen? Gausium heeft ze. Volledig privacy-proof, heel belangrijk voor de westerse markt. De mogelijkheden zijn ongekend. Peter kan er uren over vertellen.

Even een misverstand uit de wereld helpen: schoonmaakrobots pakken niemands werk af. ‘Dat hoor ik natuurlijk wel vaker, maar het is eerder andersom: als we deze robots niet hadden, zouden veel schoonmakers nu geen baan hebben. Als je als schoonmaakbedrijf of eindgebruiker een project niet kunt uitvoeren omdat je de mensen er niet voor hebt, dan biedt zo’n robot uitkomst. Die heeft namelijk een operator nodig, dus de schoonmaker blijft. Als je de robot vervolgens de vloer laat doen, dan heb je daar niet die onvindbare extra kracht voor nodig. Zo verdient zo’n machine zich snel terug.’

Sinds vier jaar zit Gausium op De Wildeman. Op Valeton 4n zit het kantoor op de eerste etage, beneden staan de robots die desgewenst demonstreren hoe ze kunnen ‘spot-cleanen’, ze zoeken zelf naar vervuiling en lossen het geheel autonoom op. ‘Ik zit hier ideaal. En ik vind dat ze het hier prima doen. Wél zou ik wat vindbaarder willen zijn voor mensen die niet hier vandaan komen, de bebording kan beter.’ Nog een tip voor je mede-ondernemers? ‘Blijf dicht bij jezelf, maak van je hobby je werk. Als politieman kon ik niet om vijf uur zeggen: ik stop even met achtervolgen, morgen weer een dag. Dat kan ik nu ook niet. Maar dat vind ik helemaal niet erg. Want ik doe wat ik leuk vind.’

Terug